Sopranature - o solutie universala

Pentru un oras cat mai natural !

Victima urbanizarii galopante, natura nu inceteaza sa piarda teren profitului mineralelor. Raspandirea suprafetelor betonate – impermeabile – impiedica masiv evacuarea apelor pluviale, cauzand inundatii in caz de ploi mai puternice. Concentratia si poluantii din atmosfera devin o veritabila problema publica. Retragerea progresiva a naturii din orase se traduce de asemenea ca o amenintare reala asupra biodiversivitatii: fauna si flora tind sa dispara, negasindu-si locul in mediul urban.

Pentru a face fata acestor probleme, puterile publice reactioneaza, intarind exigentele in materie de calitate a mediului in planificarea urbana si construirea de cladiri, in particular peste gestiunea apelor pluviale, izolarea termica si acustica. Cautarea unui cadru de viata ameliorat conduce in mod egal creatorul sa integreze mai bine cladirile in mediul lor.

Vegetalizarea acoperisurilor pentru a readuce natura in oras

Pentru a satisface exigentele inclusiv in cadrul unui demers HQE (Inalta Calitate a Mediului) si de a readuce natura in oras, idea a incoltit de a utiliza suprafata neexploatata a acoperisurilor de tip terasa pentru a planta complexe vegetale si de a face un spatiu vegetal atragator, colorat si viu. Estetica, garanta unei veritabile biodiversivitati, aceasta vegetalizare a acoperisurilor raspunde in mod egal problematicii evacuarii apelor pluviale retinand temporar apa si restituind o parte din ea atmosferei. Pentru mult timp singurul sistem de vegetalizare a acoperisurilor disponibile a fost terasa-gradina. Daca ele permiteau reconstruirea unor ansamble horticole sub forma unei gradini, terasa-gradina afisa importante costuri de instalare si de intretinere cat si o greutate excesiva, impunand uneori o intarire a structurilor de rezistenta a cladirii.

Sopranature: o solutie universala

Pentru a propune constructorilor sisteme lejere si simple de intretinut, Soprema a dezvoltat Sopranature. Propunand spre alegere o gama larga de aspecte vegetale ( de tip extensiv sau semi-intensiv), acest procedeu original de vegetalizare a acoperisurilor tip terasa, probat inca de la inceputul anilor 90, se caracterizeaza prin greutatea sa foarte mica si intretinerea limitata. Ofera astfel o mare flexibilitate in utilizare si da posibilitatea de a raspunde problemelor dezvoltarii durabile, atat la scara orasului cat si la scara unei cladiri.

Sopranature: domenii de utilizare foarte variate - Prezentare

Sopranature este un procedeu de vegetalizare a acoperisurilor tip terasa, care pune in opera un complex vegetal, compus din materiale de cultura si vegetale, combinate intr-un complex de etanseitate anti radacina specific, conform Regulilor Profesionale in vigoare. Propunand culturi extinse (plante perene, ierburi salbatice, plante cu bulb, etc) sau semi-intensive, Gradinile Usoare, Sopranature se adapteaza oricarui proiect, oricarui climat si oricarei cladiri, noi sau refacute.

Interesul Sopranature

•    Un acoperis estetic si viu
•    O calitate a aerului imbunatatita
•    Confort termic si acustic al cladirii
•    O marire a biodiversivitatii
•    O retinere temporara a apei in caz de ploaie puternica
•    O reductie a volumului de apa aruncata anual
•    O protejare durabila a etanseitatii

Solutii pentru fiecare tip de cladire

Gratie varietatii sistemelor propuse, oferta Sopranature se adapteaza oricarui tip de cladire. Fie ca este vorba de o cladire tertiara sau industriala, de cladiri publice sau chiar de habitate colective sau individuale.

Pe lemn, otel sau beton

Suprasarcina limitata a complexului de vegetalizare (70 la 350 kg/mp) permite aplicarea Sopranature pe orice suport curent( beton, lemn, otel), dupa cum este precizat in Caietul de Prescriptii de Montaj Sopranature.

Acoperisuri plate sau in panta

Procedeul Sopranature se aplica in principal pantelor ce ajung pana la 20%. Totodata sub studii particulare, Sopranature poate fi pus in opera si pe pante de 100%.

Acoperisuri accesibile sau inaccesibile

Slaba supraincarcare si intretinerea restransa a sistemelor extinse Sopranature fac un procedeu adaptat acoperisurilor de tip terasa inaccesibile. Sistemele semi intensive convin mai mult teraselor multifunctionale cu zone accesibile oamenilor si pot fi lejer combinate cu dale de circulatie pe parcele, suprafata vegetalizata ramanand inaccesibila.

Atat pe cladiri noi cat si pentru reconditionari

Reconditionarea unei etanseitati constituie o buna ocazie de a ameliora aspectul gratie vegetalizarii. Sopranature poate fi folosit la renovari, cu conditia ca stratul de etansare sa fie tratat anti radacini si ca elementul portant sa suporte suprasarcinile ocazionate de complex. Biroul de studii Sopranature aduce toate sfaturile necesare utilizarii unei astfel de solutii in siguranta.

Mici si mari suprafete

Toate suprafetele sunt vegetalizabile: diversitatea solutiilor Sopranature sub forma de aspect, tehnologie de executie si intretinere permite vegetalizarea la fel de bine a suprafetelor mici cat si pe cele mari ( de la garaje la cladiri industriale). Pe plan logistic, Sopranature adapteaza conditiile sale in functie de suprafata de santier.

Climate

Larga gama de vegetale si de materiale permite adaptarea la diferite conditii climatice. In 20 de ani de experienta, Sopranature propune solutii specifice pentru diferite zone climatice, cuprinzand si zonele tropicale.

Sopranature: vegetalizarea fara constrangeri - O suprasarcina limitata

Distingandu-se clar de terasele traditionale, care reproduc un spatiu verde in acoperis, Sopranaturese caracterizeaza prin introducerea de materiale de cultura specifice, puse in straturi de grosime mica ( de la 6 la 25 cm). Acest procedeu permite reducerea considerabila a suprasarcinilor: la capacitate maxima in apa acestea variaza intre 70 si 350 kg/mp, in functie de sistemul ales. Prezentand un slab impact asupra calculelor structurii, Sopranature autorizeaza deci creearea de acoperisuri vegetalizate pe toate suporturile etansate si ofera domenii raspandite de utilizare.

O intretinere moderata

In varianta extinsa, acoperisul vegetalizat devine in timp un veritabil ecosistem, capabil sa se intretina aproape singur. Plantele selectionate pentru aceste acoperisuri au o dezvoltare inceata care cere o intretinere redusa. Dupa intretinerea initiala din primul an – necesara instalarii plantelor - , mentenanta se limiteaza la operatii de intretinere curente. Procedeul nu genereaza decat putin sau aproape deloc deseuri si nevoia de stropire ramane limitata (in afara regiunii mediteraneene).
De-a lungul timpului se stabileste un echilibru intre plantele instalate si cele spontane, este deci necesara interventia pentru a restabili echilibrul luand masuri cum ar fi prasirea, irigarea sau fertilizarea punctuala.

Posibilitate mare de alegere a aspectului

De la simplul covor vegetal (tundra, green) la plantatii eleborate (garrigue, lande) trecand prin pajistea inforita (pampa), Sopranature ofera o paleta de aspecte diferite. Gratie acestei diversivitati, libertatea estetica si arhitecturala este maximala si permite o integrare optima in orice tip de mediu.

Sopranature: un angajament pentru mediu - Acoperisuri estetice si perfect integrate

Florile si ierburile vii procura o impresie vizuala agreabila, schimbatoare in ritm cu sezoanele. Vegetalizarea acestei a 5-a fatada favorizeaza in plus relatia armonioasa a cladirii cu mediul inconjurator si amelioreaza peisajul urban: posibilitatea mare de a alege specii de plante ce permit adaptarea culorii si formelor caracteristicilor cladirii si sitului. Precum spatiile verzi, acoperisurile Soprasolar participa la crearea unui cadru de viata cu repercusiuni pozitive asupra echilibrului psihologic al locuitorilor.

Reconsiderarea ecologiei urbane

Utilizarea Soprasolar permite restituirea pe acoperisuri a spatiilor naturale. Facand acestea, vegetatia amelioreaza biodiversivitatea, deoarece vegetalele atrag insectele care la randul lor atrag pasarile. Asimilabile unui spatiu verde, acoperisurile Sopranature sunt deci un excelent habitat pentru fauna creand legaturi cu spatiile verzi mai vaste (parcuri, gradini, etc.).

Franarea incalzirii globale

Restituind apa in atmosfera prin evaporare, Sopranature amelioreaza climatul local, in principal vara deoarece raceste suprafata acoperisului si re-umidifica aerul uscat de poluarea urbana. Covorul vegetal permite in cele din urma ameliorarea calitatii aerului fixand praful atmosferic si transformand gazul carbonic in oxigen. In contextul incalzirii globale, Sopranature contribuie in maniera sa la mentinerea unui mediu sanatos si durabil.

O protectie eficace a acoperisului

Protejand etanseitatea de agentii atmosferici si de razele ultraviolete, complexul Sopranature creste durata de viata. Prin rolul sau de regulator al variatiilor de temperatura, evita socurile termice si reduce astfel solicitarile mecanice (dilatatei/contractie) ale acoperisului. Protejeaza in mod egal etanseitatea contra riscului de perforare. Este garantia unui acoperis peren.

O participare activa la confortul termic

La scara unei cladiri, acoperisul este una din sursele cele mai importante de pierdere a energiei. Complexul vegetal Sopranature permite ameliorarea inertiei termice a cladirii. Completand natural izolatia, vegetalizarea favorizeaza comfortul termic de vara si tinde sa diminueze nevoia de climatizare.

O slabire a acusticii apreciabila

Deoarece filtreaza zgomotele, Sopranature consolideaza si comfortul fonic intr-o cladire: zgomotele de impact sunt frecvent amortizate si zgomotele aeriene reduse cu 5 dB. La 125 Hz frecventa cel mai dificil de izolat, castigul este de chiar 8 dB. Validate de un proces verbal de incercari ale CSTB, aceste performante sunt excelente deoarece un castig de 3 dB este suficient sa reduca zgomotul la jumatate.

O gestiune mai buna a apelor pluviale

Sopranature ofera un efect regulator important asupra evacuarii apelor de ploaie. Absorbtia apei de radacini, stocajul in tesaturi, dar mai ales retinerea in substrat si in stratul de drenaj permite scaderea debitului de apa pluviala. Acest efect tampon este apreciat in caz de intemperii puternice deoarece permite evitarea supraincarcarii temporare a retelelor de evacuare.
Pe de alta parte, 30% pana la 70% din precipitatiile anuale in volum sub climat continental nu sunt evacuate prin retea ci restituite atmosferei prin fenomenul evaporare-transpiratie. Acest fenoment propriu Sopranature permite reducerea volumului bazinelor de retentie si se traduce prin o reducere dovedita a volumelor de apa de curatat.
In sfarsit, aportul unei vegetalizari permite obtinerea unei ape pluviale filtrate de buna calitate permitand folosirea domestica nepotabila.

Reale economii de energie

Un studiu recent facut de cabinetul de consultanti Weston din Chicago arata ca aportul unei vegetalizari genereaza o economie de 20 pana la 30% asupra exploatarii climatizarii nivelului situat sub acoperis.

Sopranature : experienta unui lider
•    Aproape 20 de ani de experienta in vegetalizarea acoperisurilor.
Inventator al conceptului de acoperis vegetalizat in 1989, Soprema nu a incetat dezvoltarea expertizelor atat pe plan hoticultor cat si pe plan de conceptie a sistemelor de etansare corespunzatoare. Exista aproape 2000 de acoperisuri care au fost realizate in Franta si in strainatate cu procedeul Sopranatureinca de la inceput.
•    Un procedeu fiabil si dovedit
Sopranature aduce asigurarea unei realizari respectand prescriptiile ‘’Regulilor Profesionale pentru conceptia si realizarea teraselor si acoperisurilor vegetalizate’’ ; Sopranature este un procedeu agreat de un birou de control.
•    O asistenta tehnica optimala
Studiile efectuate de biroul de studii Sopranature, luarea in considerare a tuturor constrangerilor tehnice legate de acoperis, ajuta la redactarea asistentei la executie,…
•    Luarea in sarcina a primului an de intretinere
Dupa executie, Soprema realizeaza gratuit intretinerea in primul an.

Acoperisul vegetalizat Sopranature: principiu si constituire

A.    Sistemul de etanseitate
Etanseitatea acoperisului este asigurata de sistemul Sopralene Flam Jardin. Aceste produse sunt concepute pentru a rezista la penetrarea radacinilor, conform procedurilor germane ‘’FLL’’ dupa care vor fi elaborate viitoarele norme europene.

B.    Acoperisul vegetalizat poate fi executoat pe orice tip de izolant admis pentru etansare si a carui rezistenta la compresiune este compatibila cu suprasarcinile prevazute (clasa C minim).
C.    Elementul portant/suportul
Poate fi din lemn, beton sau otel si trebuie dimensionat pentru a suporta suprasarcinile complexului izolare-etansare si cele ale sistemului Sopranature ales.
D.    In zona evacuarii apelor pluvialem este necesara amenajarea unei zone sterile de 40 cm in care etanseitatea va fi protejata de pietris, de dale sau prin autoprotectia invelisului. Aceasta dispozitie este destinata facilitarii accesului la evacuarea apelor pluviale dar si la compunerea diferentei de nivel intre ianltimea minima reglementara de crestere a complexului de vegetalizare.
E.    Complexul de vegetatie
Intelegem prin complexul de vegetatie multimea materialelor ce permit cresterea vegetalelor. Acesta asigura evacuarea apelor in exces (functia de drenaj), ancorarea si hrana plantelor. Aceste functii sunt indeplinite de unul sau mai multe materiale (complex mono sau multi strat) dezvoltate de Sopranature si a caror utilizare este descrisa in CPP.


1. Materialele de drenaj
Materialele de drenaj Sopralite (agregate minerale), Sopradrain (placi de polistiren alveolat) sau Sopratex (geotextile) sunt instalate direct pe stratul de etansare.
2. Filtre
Optional, filtrul este utilizat in anumite complexe pentru a evita colmatarea materialului de drenaj de catre particulele fine ale substratului de cultura. Soprafiltre este o panza din fibre sintetice netesute, instalata pe materialul de drenaj.
3. Subtratul de cultura
Substraturile Sopraflor sunt amestecuri de agregate minerale si de materii organice dezvoltate de Sopranature pentru cultura de game vegetale specifice pentru terase.
Instalate deasupra stratului de drenaj, substraturile Sopraflor prezinta caracteristicile optime si constante de retentie a apei, de permeabilitate si de densitate.
4. Vegetatia
Sopranature a selectionat diferite game vegetale permitand propunerea a 5 aspecte diferite de acoperisuri vegetalizate : Tundra, Pampa, Garrigue, Lande (mlastina) si Green. Furnizata de Sopranature, vegetatia poate fi utilizata in diverse maniere in functie de limita de acoperire dorita si de bugetul prognozat.

Panorama ofertelor de produse Sopranature

Spatiile extensive
Spatiile extensive sunt solutii de vegetalizare cu aspect salbatic, apropiate de asocierile vegetale naturale. Regenerandu-se singure in maniera unui ecosistem, acestea sunt caracterizate de un covor vegetal permanent si o intretinere limitata.

Tundra
•    Covor vegetal rar, compus din diverse specii de Sedum, plante suculente cu dezvoltarea pe orizontala.
•    Solutia de vegetalizare cea mai simpla (usurinta, intretinere minima)
•    Frunzele sunt de la un verde fraged pana la un verde inchis si chiar rosu aprins, vara, pentru anumite specii.
•    Florile sunt etalate din mai pana in septembrie, de la alb la rosu si galben
•    3 variante de utilizare a vegetaiei sunt disponibile pentru acest produs.

Garrigue
•    Asociere vegetala cu un aspect natural, diversificata in culori, volume si forme
•    Garrigue este indeal pentru terasele vizibile de pe o cladire, dintr-un birou…
•    Garrigue este compus din Sedum si plante suculente dar si de iarba si semi tufisuri, facand din acoperis un mozaic colorat.
•    Florile rezista dim martie pana in octombrie

Pampa
•    Pampa este o preerie naturala de graminee evoluand in fiecare vara in preerie ‘’uscata’’ inflorita
•    Pampa se integreaza perfect in mediile rurale sau peri-urbane.
•    Vegetatia compusa din iarba de preerie, din plante suculente si din perene inflorite asigura o acoperire permanenta acoperisului, cu aspect schimbator in cursul sezoanelor.
•    Inflorire din martie pana in octombrie

Gradinile usoare

Gradinile usoare sunt solutii de vegetalizare lejere permitand reproducerea aspectului unei gradini traditionale.
Adaptate oricarui tip de acoperis, acestea se caracterizeaza printr-o gama vegetala mai variata decat in extensive si o intretinere limitata in raport cu o terasa- gradina traditionala.

Green
•    Propunand o selectie de graminee cu crestere lenta, Green este produsul alternativ al oricarui proiect de gazon pe terasa.
•    Mentinerea aspectului verde necesita o intretinere frecventa si o irigare urmarita.

Lande
•    Lande este o gradina lejer compusa din vegetale de volum, de aspecte si culori variate, regrupand specii naturale si varietati horticole.
•    Lande constituie o adevarata alternativa la terasele gradina traditionale.
•    Greutatea sa, cererea de intretinere scazuta astfel incat gama larga de vegetale propusa sunt veritabile atuuri
•    Irigarea regulata a plantelor ramane totusi indispensabila
•    Inflorire din martie pana in octombrie.

Sopranature propune solutii complete de vegetalizare a acoperisurilor, intelegand la fel de bine materialele de cultura cat si vegetatia.
Oferta Sopranature se compune dintr-o gama larga permitand astfel raspunderii tuturor asteptarilor si constrangerilor tehnice. In functie de suprafata, de elementul portant, de panta, de climat, de tipul santierului, dar si interpretarii dorite, si chiar constrangerilor practice (intretinere), alegerea se va orienta spre diferite sisteme pe care le putem clasifica in 2 mari familii : spatiile extensive si gradinile lejere.

Tundra

Tundra este un covor vegetal ras cu colorit schimbator si cu flori spectaculare.
Sedumurile sunt plante grase sub forma de covor sau perne, permitand formarea covorului vegetal ras. Speciile de sedum selectionate de Sopranature au aratat in mediul natural capacitatea lor de adaptare la conditii de crestere dificile. Alte plante perene de tipul irisului diversifica si coloreaza terasa.

Important : stresul hidric in perioada estivala sau hivernala poate antrena o coloratura rosu aprins si o retragere pasagera a sedumului.

Caracteristici tehnice
•    Toate climatele (irigarea permanenta obligatorie in climatele mediteraneene)
•    Greutatea complexului la capacitate maxima de retinere a apei de la 70 la 120 kg/mp. Orice support.
•    Grosimea curenta a complexului 8 cm
•    Inaltimea plantelor : 10 cm maximum
•    Intretinere : 3 pana la 4 treceri in primul an, 1 pana la 2 in anii urmatori
•    Capacitate de retinere a apei (CME) : 20 pana la 25 l/mp.

De ce sa alegem Tundra ?
•    Inaltime mica a covorului vegetal
•    Suprafata cu aspect omogen adaptata teraselor vazute de la distanta
•    Sistem usor, special adaptat elementelor portante din otel si lemn.

Garrigue

Garrigue este o asociere vegetala cu aspect natural, diversificata in culori, volume si forme.

Garrigue asociaze plante perene cu plante suculente si sub-arbusti de tipul lavandei, rozmarinului etc.
Gama vegetala disponibila permite un plus de creativitate astfel incat sa devina atractiv atat pentru ochiul uman cat si pentru fauna.

Caracteristici tehnice
•    Toate climatele (irigarea permanenta obligatorie in climatele mediteraneene)
•    Acoperire a solului pana la 60% dupa 1 an si mai mare de 90% dupa 2 ani.
•    Toate suporturile
•    Grosimea curenta a complexului de cultura: 12 cm
•    Inaltimea vegetatiei : de la 10 la 60 cm
•    Intretinerea : de la 5 treceri in primul an al 2 controale anuale apoi
•    Capacitatea de retinere a apei : 40 l/mp

De ce sa alegem Garrigue ?
•    Aspect diversificat, adaptat teraselor accesibile sau inaccesibile si vizibile de pe cladire.
•    Inflorire din martie pana in octombrie
•    Varietate de forme si de culori
•    Combinattii posibile cu accesorii tip dale de lemn, dale de beton, pietris…
•    Adaptare optima la climat si la expunerea acoperisului.

Pampa

Pampa este o preerie naturala de graminee si de plante perene.
Sopranature a selectionat o gama de plante de preerie permitand recrearea aspectului de pasune. Aceste plante inalte si usoare trec de la un verde fraged primavaratic la o tenta de pai vara.
Pampa asociaza gramineele cu plantele suculente si cum ici plante perene de tipul irisului, arpagicului etc.

Caracteristici tehnice

•    Toate climatele (irigarea permanenta obligatorie in climatele mediteraneene)
•    Expunere: la soare si semi-umbra
•    Acoperire a solului pana la 60% dupa 1 an si mai mare de 90% dupa 2 ani
•    Greutate la capacitate maxima de apa : de la 160 la 190 kg/mp. Orice support.
•    Grosime curenta a complexului : 15 cm
•    Inaltimea vegetatiei : de la 10 la 35 cm.
•    Intretinere : 4 treceri in primul an, 2 pana la 3 controale in anii urmatori.
•    Capacitate de retinere apa » : 60 l/mp.


De ce sa alegem Pampa ?
•    Adaptata in mod particular teraselor fara panta
•    Suprafete cu aspect omogen adaptate teraselor vazute de la distanta.
•    Pot fi combinate in amenajari de tip rauri secate
•    Se integreaza particular la situri peri-urbane, la tara sau la munte

Atentie : in regiunile mediteraneene, Pampa nu este recomandata.

Contact

Soprema Bucuresti

Bd-ul Gheorge Sincai nr. 9, bl. 3, scara C, et. 8, ap. 35, sect. 4

Tel.: +40 31 800 28 10

Fax : +40 31 800 28 11

Mail: contact@soprema.ro